koniec stránky

... a ako to dopadlo ... a ako to dopadlo ... a ako to dopadlo ...

Splav - HORNÁD 2008 - po 4 rokoch opäť na vode

28. jún 2008

kayak 1: Ľubo a Gabika
kayak 2: Di a Ivanka
kayak 3: Gabi a Eva
kayak 4: Roman
kayak 5: Petrovia
polooblačno, veľmi teplo a slnečno


     Cestou do Trebejova sme s Peťom prešli autom kaňon Hornádu s priehradou Ružín i trasu dnešného splavu.
     Pred trištvrte na deväť parkujeme C3 pri trebejovskom kostolíku, kde už stojí známe červené Kangoo a neznámy žltý Favorit. Zvítame sa s ostatnými účastníkmi splavu z Košíc a zisťujeme, že hlavný organizátor Paľo kvôli náhlej chorobe náhle neprišiel. Funkciu bossa prevzala Gabika a už prichádza vláčik, ktorým sa odvážame na stanicu Ružín.
     Zo stanice schádzame dole k Hornádu a na lúčke pod priehradným múrom fúkame lode a chystáme sa na cestu. Slniečko svieti a pripeká, ja nemôžem vytiahnúť z ventila dištančný gumový krúžok (dobre som to napísal, Roman?), Romanovi zase fučí loď pri ventile, tak lepíme.
     Napriek týmto "traublingom" sa nám darí okolo 11-tej vyplávať. Voda je dostatočne hlboká, aj rýchlosť cca 7-8 km/hod. vyhovuje. Nemusíme pádlovať, stačí kormidlovať. Nováčikovia na vode: Gabi, Eva a "malý" Peťo si veľmi rýchlo zvykli na zvláštny spôsob pohybu a ostala už iba radosť a pohoda. Čoskoro sme preplávali Malou i Veľkou Lodinou, míňali sme osamelé balvany, preplávali menšie

perejovité úseky a blížili sme sa ku Kysaku. Ešte predtým sme si urobili krátku cik-pauzu pri pravom brehu a už tu boli kysacké železničné mosty. Malú námornú bitku: Roman kontra Zvyšok sveta (t.j. Gabika, Ľubo a Eva, Gabi) nik nevyhral, iba všetci ostali mokrí.
     Na poslednom kysackom moste sme sledovali chlapcov hojdajúcich sa na obrovskej hojdačke a v ústí Svinky (mala farbu bielej kávy) sme si urobili cik-pauzu 2. Do Trebejova to už bol iba kúsok a keď sme už hľadali kľudné prístavisko, museli sme ešte prekonať možno najťažšie, i keď krátke perejky.
     No a je tu už naozaj Trebejov. Vyťahujeme lode na breh, poniektorí vylievame vodu, poniektorí obedujeme, balíme a s Peťom aj prví odchádzame proti toku Hornádu domov.

     Preplávali sme cca 15km, za cca 2,5hod. po 4-roch rokoch vodáckych suchôt a mám pocit, že to každému chýbalo. Ostáva iba dúfať, že nabudúce sa zorganizujeme kontinuálne promptnejšie - vyzerá to tak, že s účasťou problém nie je.

Letecký pohľad na trasu nášho splavu
Hrádza Ružínskej priehrady
Hornádsky kaňon pred Ružínom
Čakáme na vláčik
Vo vláčiku
Na brehu potom fúkame ...
... balíme ...
... debatujeme a natierame sa ...
... a nakoniec spúšťame na vodu
Slnko svieti, pohoda začína
Premiéra na vode
Za mostom v Malej Lodine
Na vode
Eva a Gabi
Roman
Tvorba pontónového zoskupenia
Diankin Čierny pasažier
Počas plavby
Di drží smer, Ivanka obeduje
Počas oddychu v tieni pred Kysakom
Cez perejnatý úsek
Popod železničný most pred Kysakom
Hurrá, Kysak sa blíži
My do Trebejova, vláčik do Prešova
Roman pod mostom v Kysaku
V ústí riečky Svinka 1
V ústí riečky Svinka 2
Vylodenie v Trebejove
A máme to za sebou ...:o)
 

Napísal: Peter
Nafotili: Gabika & Peter
začiatok stránky