hlavná stránka

akcia:
Severné Čechy

alebo:

za Krakonošom do Krkonôš

koniec stránky


Nazdar chlapci a dievčence - skrátka: Makači a Makačky!
Tak a už je to tu ...
Úžasná, dokonalá, dychberúca akcia na sever Moravy a Čiech.

Prečo Čechy?
Peťka by odpovedala - lebo! A lebo preto, lebo Čechy sú krásne aspoň ako Slovensko a popritom sú iné, zvláštne, svojské. Je to podobne, ako s Poľskom, alebo Maďarskom - všetci si myslíme, že tú susednú krajinu už dokonale poznáme (PL - Zakopane, Nowy Targ, max. Krakow, HU - Budapest, Balaton, max. Miskolc, alebo Debrecen). Z Čiech poznáme Prahu, možno výstavište v Brne, prípadne Moravský kras a to je všetko. A pritom krajina ponuka oveľa viac - stačí pozrieť fotky nižšie.

Nebudem si viac trapiť hlavu (času je málo a chcem to zavesiť na web)
a na úvod musí stačiť úvodník z Baedekra:

Ať už magická Praha, strědočeská krajina utvárená tokem velkých rěk s hlubokými zalesněnými údolími, romantickými skalními roklemi a úrodnými poli, léčivé prameny v západních čechách, zalesněné šumavské hřbety, jihočeské rybníky, malebná města a rázovité věsnice, svět bizarnímch pískovcových skal Českého Švýcarska a fascinující kužele Českého strědohorí, nejvyšší české hory Krkonoše, úrodná Haná s pyšnými kulisami staletých kostelů a klášterú, moravská metropole Brno a jihomoravské vinice s malovanými sklípky a "búdami", nebo třeba
zapomenutá místa Beskyd a Jeseníku, kde se můžeme hodiny toulat krásnou krajinou úplně sami. Česká krajina určitě stojí za to, abychom ji poznali blíže.


Termín:

14. - 24. júl 2012

(sobota - utorok)

 

stretnutie:
v sobotu o 10:00 hod. na Sadovej 11 v Poprade.
trasa:
Poprad - Žilina - Kopřivnice - Jeseník - Náchod - Dvůr Králové n. Labem - Teplice n. Metují - Vrchlabí - Liberec - Sedmihorky - Kutná Hora - Brno - Žilina - Poprad (cca 1400 km - v Čechách cca 1 000 km)
program:
  • Kopřivnice - návšteva automobilového múzea s najucelenejšou zbierkou fenomenálnej automobilky TATRA, letné kúpalisko so 70 m tobogánom.
  • Štramberk - pitoreskné mestečko, v ktorom sa zastavil čas, s "roubenými" domami a atraktívnou rozhľadňou, svetoznáma jaskyňa Šipka s náleziskom kostrových zvyškov neandertálca.
  • Jeseníky - výstup na Praděd (1492 m) - najvyšší vrchol Moravy s kruhovým výhľadom
  • Orlické hory - výstup na najvyšší vrchol - Velkú Deštnú (1115 m) s ďalším (údajne úchvatným) kruhovým výhľadom, letné kúpalisko v Žamberku.
  • Náchod a Nové Mésto n. Metují - staré historické mestá. N.M.n.M. je označované ako perla českých renesančných miest, mestská pamiatková rezervácia je tiež nazývaná „Českým Betlehémom" či „Bránou Orlických hôr". Bouda, Hůrka - návšteva opevnených pevností (bunkrov) z 2. sv. vojny.
  • Dvůr Králové n. Labem - veľkolepo riešené ZOO typu safari, ktoré chová najväčšiu kolekciu afrických zvierat v Európe - prehliadka voľne vypustených afrických zvierat priamo z auta.
  • NPR Adršpach - celodenná turistika v rozprávkovom pieskovcovom skalnom meste, medzi bizarnými skalnými vežami, roklinami, úzkymi priechodmi, skalnými stenami ... , plavba po adršpašskom jazierku, vyhliadka z romantického hradu.
  • NP Krkonoše - dvojdňová turistika - výstup na Labskou boudu k prameňu Labe (1386 m), príp. Sněžku (1602 m)- strediská: Špindlerův mlýn, Jánské Lázně, Harachov.
  • Jizerské hory - výstup na Ještěd, návšteva Bozkovských Dolomitových jaskýň s podzemnými jazerami.
  • Lužické hory - výstup na horu Klíč - jednu z najkrajších a najznámejších dominánt Lužických hôr - kruhový výhľad, kamzíky.
  • Panská skála - výrazný čadičový vrch tvorený šikmými pravidelnými päťbokými stľpmi, národná prírodná pamiatka.
  • Máchovo jezero - oddych, kúpanie
  • NP České Švýcarsko - nádherný skalný svet labských pieskovcov, kaňon rieky Labe, vyhliadka Belvedér, malebné Hřensko, Pravčická brána - najväčšia skalná brána v Európe.
  • Český ráj - camping Sedmihorky - turistika v malebnom kraji pieskovcových skál, veží, roklín a vyhliadok. Prachovské skály, návšteva hradu Valdštejn a zrúcaniny Trosky - symbolu Českého raja.
  • Kutná Hora - po Prahe, druhé najvýznamnejšie historické mesto českého kráľovstva - prehliadka historického centra a unikátneho chrámu sv. Barbory.
ubytovanie:

ako býva zvykom ... Keď sa dá - tak vonku, keď sa nedá - tak v lacnom a keď sa nedá načisto (Špindl) - tak v drahšom kempingu.

výstroj:
nič zvláštne, nič špeciálne ...
- budeme kempovať, takže treba zobrať stany, spacáky a karimatky
- pôjdeme do kopcov, takže si zoberieme turistickú výbavu, pevnejšiu obuv, možno niečo teplejšie na seba, príp. niečo do dažďa (závisí od počasia)
- varíme si sami, takže nezabudnúť ani na ešusy, variče, stoličky a inú kempingovú výbavu.
ceny:

však to poznáte - ceny su porovnateľné s našimi ...
Palivo: benzín je v priemere o 10 centov lacnejší v Čechách, nafta a LPG je na našej úrovni.
diaľnice: 10-dňová známka stojí 310 Kč (11,70 Euro).

kurz: zo dňa: 7.6.2012: EURO 1 = 25,325 CZK


hlavná stránka
Teší sa:
Peťo B.
začiatok stránky