hlavná stránka

akcia:
Montenegro 2013
alebo:

hory a more
koniec stránky

Čierna hora, Crna Gora, Montenegro, perla stredomoria, balkánska krásavica, ...
Prečítal som si veľa superlatívov na adresu tejto malej stredomorskej kajiny (o čosi menšej, ako je náš rodný východoslovenský kraj),
uvediem zopár najlepších:

„Taká krása zatajuje dych a už pri prvej návšteve sa každý turista večne zaľúbi do Čiernej Hory."
(neznámy fanda 1)
„Nikde mimo územia Čiernej Hory nenájdete na tak malom priestore toľko prírodného bohatstva"
(neznámy fanda 2)
„Toľko krásy pokope som v živote ešte nevidela.“
(neznáma kamarátka)
Čierna hora je môj starodávny sen"
(náš úplne známy kamarát Roman K.)

A tak by sme mohli pokračovať do zblbnutia. Asi na tej Čiernej hore niečo bude.

klikaj na obrázok pre pokračovanie!

Termín:

7. - 18. august 2013

(streda - nedeľa)

odchod:
v stredu o 8:00 hod. z Košíc
trasa:
Košice (Poprad) - Miskolc - Budapest - Szeged - Subotica - Šabac - Žabljak - Podgorica - Ulcinj - Bar - Budva - Kotor - Herceg Novi (event. Dubrovnik) a späť (cca 2 600 km)
program:
  • Pljevlja - priemyselné mesto (bane) s orientálnym nádychom, vďaka vyčnievajúcim minaretom. Husajn Pašova mešita je unikátna práve kvôli svojmu minaretu, ktorý je najvyšším na celom Balkáne (42 metrov).
  • údolie rieky Tara - Tara je dlhá 144 km a má veľmi prudký tok (rafting). Vytvorila najhlbší kaňon (1 300m) v Európe a jeden z najhlbších na svete. Prehliadka zaujímavého mosta na Tare (výška nad Tarou 130 m).
  • NP Durmitor - Durmitor je jedným z najzaujímavejších horských masívov Balkánu. Je tvorený snehobielym vápencom, do ktorého sa rieky Piva a Tara zarezávajú hlbokými kaňonmi. Ľadovcom dramaticky tvarovaný národný park s osemnástimi jazerami a krásnymi scenériami.
    Niekoľkodňová turistika v pohorí:
    • Žabljak - najvýznamnejšie východisko do NP Durmitor a najvyššie položené mesto v býv. Juhoslávii (1 450m). Sídlo riaditeľstva NP Durmitor.
    • Crno a Zmijno jezero, Ledena pecina - voľne prístupná jaskyňa s ľadovými kvapľami
    • hrebeň Velikeho a Maleho Nedjeda,
    • príp. výstup na Bobotov kuk (2 523m) - najvyšší vrchol Čiernej hory,
    • vychádzka na Čurovac - vyhliadka do kaňona Nery
  • Pivsko jezero - krásne scenérie, divoká príroda (i cesta), k prameňu rieky Piva, návšteva mestečka Plužine s Pivskim monastirom
  • NP Biogradska Gora - pralesná rezervácia, jeden z troch posledných európských pralesov. Vyniká neobyčajným bohatstvom rastlinných druhov (20 % tvoria endemity). Súčasťou NP je aj ľadovcové Biogradské jezero.
  • monastir Ostrog - kláštor srbskej pravoslávnej církvi, zasadený do skaly neďaleko od Nikšića. Jedna z nejznámejších turistických atrakcií v Čiernej hore. Kláštor je pútnym miestom a jednou z najvýznamnejších pravoslávnych stavieb na celom Balkáne.
  • kláštor Morača - ticho a kľud, tajuplná atmosféra a bonusom je úžasná cesta úzkym kaňonom rieky Morača, ktorá vytvára nádherné prírodné scenérie.
  • Podgorica - hlavné mesto Čiernej Hory (po Cetinje) s cca 160 000 obyvateľmi, socialistická architektúra - zo starej výstavby sa dneška dožila hodinová veža, rímsky akvadukt a trosky pevnosti.
  • NP Skadarsko jezero - Skadarské jazero je najväčším jazerom na Balkánskom polostrove a najväčším národným parkom v Čiernej Hore. Preslávené je predovšetkým vďaka rôznorodosti fauny a flóry. V okolí nájdeme kláštory, kostoly, dedinky, pevnosti a rôzne sakrálne pamiatky.
  • Bar - prístavné mesto i rušné letovisko s kamienkovou plážou. Súčasťou je Stari Bar - dnes archeologické nálezisko s pevnosťou a krásnymi výhľadmi, kedysi jedno z dôležitých centier Jadranského pobrežia, 1000-ročný olivovník - Stara Maslina.
  • Ulcinj - rušné mesto s historickou zástavbou a atmosférou moslimského sveta. Pri ústí rieky Bojana do Jadranského mora, sa nachádza asi najkrajšia pláž krajiny - Velika Plaža -13 km dlhý pás krásneho hrejivého piesku je ideálna na kúpanie.
  • Sveti Stefan - ostrov v tesnej blízkosti pevniny sa stal asi najluxusnejším hotelom Balkánu - tvorí ho asi 80 pôvodne rybárskych kamenných domčekov na ubytovanie, ďalej kasína, reštaurácie, bazény. Vstup i pre plebs za cca 8 Euro.
  • Budva - ďalšie rušné letovisko, ktoré má najlepšie pláže na čiernohorskom pobreží. Lákadlom pre nás bude staré mesto - Stari Grad s hradbami nad morom, úzkymi uličkami a citadelou
  • NP Lovčen - tak ako v Durmitore ... - samé škrapy, závrty, jaskyne a priepasti vytvorené ľadovcom a krasovou činnosťou. Národným symbolom sa stalo mauzóleum Petra II. Petrovića Njegoša na Jezerskom vrchu (vo výške 1 580m).
  • Boka Kotorska - jediný fjord v Stredomorí sa nachádza na zozname 20 najkrajších zátok sveta, ťahajúci sa v dĺžke 28 km medzi prudko stúpajúcimi horami. V najužšom mieste zvanom Verige je vzdialenosť brehov iba 300 m. Názov dostala podľa mesta Kotor, ktoré leží na jej brehu.
  • Kotor - starobylé mesto založené na útesoch Boky kotorskej, obohnané pevnými kamennými hradbami. Celá vnútorná časť je tvorená úzkymi fotogenickými uličkami pomedzi kamennými domami, palácmi, kostolmi, zakončená pevnosťou v najvyššom bode hradieb. Krásne výhľady na zátoku.
  • Herzeg Novi - mesto na začiatku zálivu Boky Kotorskej, o ktoré bol v minulosti vedený neustály boj, každý chcel získať vplyv nad prístavom a kontrolu vjazdu do Boky Kotorskej.
  • Dubrovnik - chorvátsky bonus na záver, keby niekomu nestačilo ...
ubytovanie:
bivakujeme, stanujeme kde sa dá a keď sa nedá, tak kempingujeme a vraj aj priváty sú celkom lacné ...
výstroj:
ničím zvláštnym Vás už asi neprekvapím:
- niečo na spanie, takže treba zobrať stany, spacáky a karimatky
- niečo na turistiku: takže si zoberieme turistickú výbavu, pevnejšiu obuv, možno niečo teplejšie na seba, príp. niečo do dažďa (závisí od počasia)
- niečo na kúpanie: takže nejake plavky, deky, krémiky s vysokými faktormi (to aj na turistiku), tmavé brile

- niečo na varenie: takže nezabudnúť ani na ešusy, variče, stoličky a inú kempingovú výbavu
ceny:
platí sa Eurami a ceny sú vraj porovnateľné s našimi, dokonca aj nižšie ..., tu sú príklady:

potraviny:

700 g chlieb - 0,70 €
250 g maslo – 0,50 až 1 €
1 l olej – 1 až 2 €
1 kg syr – 3 až 20 €
1 ks vajcia - 0,20 €
pečivo/ks – 0,20 až 0,50 €

nápoje v reštauráciách:
minerálka - 1 až 2 €
nealko - 2 €
0,5 l pivo - 1 až 2 €
1 l víno - 7 až 12 €
káva - 1 až 2 €

palivo:
benzín 95 okt. stojí cca 1,10 €, nafta 1 €

diaľnice:
Na hranici sa vyžaduje tzv. zelenú kartu, takže ne-za-bud-núť!
V Čiernej hore diaľnice nie sú, ale na hraniciach sa platí tzv. ekologická daň - osobné vozidlá platia 10 €. Po uhradení poplatku dostanete nálepku, ktorú si nalepíte na predné sklo po vzore diaľničných nálepiek. Platnosť je jeden rok.
Maďarsko: diaľničné známky sa nelepia, musíte mať len potvrdenku o zaplatení: 4-dňová = 1 530 HUF (5,42 €), 7-dňová = 2 550 HUF (9,04 €), 10-dňová diaľničná známka 2 550 HUF (9,04 €)
Srbsko: Subotica – Nový Sad 300 CSD (5 €), Nový Sad – Belehrad 300 CSD (5 €).
info:

víza:
Republika Čierna Hora uplatnuje voči občanom SR bezvízový styk na všetky druhy pasov do 90 dní. Občania SR môžu cestovať na územie Čiernej Hory na dobu do 30 dní pobytu aj na občiansky preukaz a bude im vydaná turistická priepustka. Pokiaľ by občan SR cestoval do Čiernej Hory cez Srbsko, vyžaduje sa cestovný pas. Pre cudzincov všeobecne platí - v zmysle zákona o pohybe a pobyte cudzincov - prihlasovacia povinnosť na oddelení polície podľa miesta prechodného pobytu. Prihlásiť sa je potrebné do 3 dní od vstupu do krajiny. Potvrdenie o prihlásení na pobyt (biela karta) sa vydáva bezplatne. Pred odchodom sa treba na polícii odhlásiť. Prihlasovací doklad môžu vyžadovať nielen hliadky poriadkovej a dopravnej polície, ale aj pasová kontrola pri výstupe z krajiny. Za občanov, ubytovaných v hoteli, vykonáva prihlasovaciu povinnosť ubytovacie zariadenie.

Ak sa chystáte cestovať autom, stačí Vám národný vodičský preukaz. Autá musia mať poistenie, ktoré sa kupuje na hraniciach. Na cestách odporúčame dodržiavať predpísanú rýchlosť.

Viac informácií nájdete na internete aj sami - stačí klikať napr. na:


hlavná stránka
Asi všetko. Teší sa:
Peťo B.
začiatok stránky